Weide, wild en weelderig. De verschillende stijlen in droogbloemvensters

Afbeelding
Mara

Iedere flower artist heeft zijn signature look. Zo ook de droogbloem­venster kunstenaar.  In dit blog beschrijf ik de verschillende stijlen die er zijn. 

De stijl die ik zelf meestal creëer is ‘meadow’; oftewel ‘weide, wild en weelderig’. Je ziet stelen, bladeren en zaaddozen. De meeste van mijn droogbloemvensters zien eruit alsof ze zo uit de pluktuin komen. Extra mooi, vind ik, in transparante vensters. Een voorbeeld is dit venster met geranium rozanne. 

meadow

Maar er zijn nog drie stijlen waarin ik af en toe werk. Bekend is ook de boeketstijl. Het woord zegt het al; de bloemen zijn geschikt alsof ze in een vaas staan. Deze stijl is vergelijkbaar met de 18e eeuwse bloemstillevens en wordt in de droge vorm tegenwoordig vaak toegepast voor het preserveren van trouwboeketten. Je kunt deze boeketstijl ook als bovenaanzicht maken. In dat geval zie je geen of amper bladeren en stelen. De bloemen staan centraal. Deze variant wordt vaak gebruikt voor rouwboeketten. 

Een voorbeeld van de boeketstijl (vooraanzicht) is dit venster met juffertje in ‘t groen. 

boeket

Dan heb je het figuratieve venster. De bloemen, zaaddozen, bladeren e.d. zijn op decoratieve wijze verdeeld over het venster, dan kan symmetrisch zijn, maar hoeft niet. Zie bijvoorbeeld mijn nazomer-venster waarin op een losse manier symmetrie is toegepast. 

nazomer

Dan kun je ook nog de verschillende stijlen als ‘monoflower’ uitvoeren: met een soort bloem (eventueel in verschillende kleuren), zoals het voorbeeld hierboven met het juffertje. Maar ‘multiflower creaties’ komen vaker voor.  

Tot slot noem ik nog even de botanische lijst. Ze tonen alle onderdelen van de plant en hebben vaak een handgeschreven naam van de bloem in het Latijn erbij. Deze lijst is geïnspireerd op wetenschappelijke en artistieke werken uit het verre verleden die nu terug te vinden zijn in de collecties van diverse musea zoals Naturalis en Teylers. Zie bijvoorbeeld de lijst Passiebloem. 

passiebloem

 Wat is jouw favoriete stijl?