Ruil je stekjes met Plantswapp!

Afbeelding
geum

Mijn tuin is niet zo groot als mijn planten-verzamelwoede dat is…helaas. Ik woon nu eenmaal in een dichtbevolkt gebied zoals veel Nederlanders. Toch heb ik best veel planten staan op een kleine oppervlakte. Omdat het in de natuur van planten zit om te groeien en zich uit te zaaien, zat ik geregeld met stekken die ik niet meer kwijt kon. Dat gold trouwens ook voor m’n kamerplanten. Die gooide ik dan maar weg, wel met een beetje pijn in mijn hart. Toen ontstond mijn idee voor een whatsapp-groep in de straat zodat we stekjes en zaden zouden kunnen uitwisselen. Plantswapp was geboren! 

Dat werd al snel een succes, en Plantswapp breidde zich uit naar andere Leidse buurten en zelfs daarbuiten. Gemiddeld ruilen of doneren zo’n 50 leden regelmatig hun teveel aan planten. Zo gaan we met z’n allen minder naar de vervuilende tuincentra, besparen we geld op dure planten, krijgen we planten die onbespoten zijn, en krijgen we soms verrassingen voor de tuin.  

Ik vind het een ontzettend leuk idee dat overal in Leiden in het voorjaar oranje nagelkruid ‘van mij’ staat te bloeien! 

Verder geven we elkaar tips voor groene evenementen, plantverzorging en -vermeerdering en andere groeninspiratie. Natuurlijk is het ook heel leuk om ‘groene’ buurtgenoten op deze manier te ontmoeten. 

Plantswapp is een laagdrempelig, duurzaam, lokaal en sociaal initiatief waar ik trots op ben. Zou het ook iets zijn voor jouw buurt?